Oda bünyesinde çalışmalarını yürüten Meslek Komitelerinin sorunlarının, bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin görüşülerek değerlendirildiği ve sektörler arası dayanışmanın amaçlandığı toplantıya, başkanların yanı sıra, Meclis Başkan Yardımcısı B.Aziz Bülbül, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Mustafa Taş, Mustafa Zahit, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, 29 Meslek Komitesi Başkan ve Üyeleri iştirak etti.
Toplantı, Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim’in açılış konuşması ile başladı. Başkan Yetim konuşmasında "Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Görünümü" ile ilgili detay bilgiler paylaştı.
Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yetim şunları kaydetti: “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 29 meslek grubu, 60 sektörü, 77 meclis üyesi, 183 meslek komite üyesi ve Yaklaşık 18 bin üyesi ile ekonomik rekabet gücünü ve toplumsal refah seviyesini artırmayı, ulusal ve uluslararası düzeyde ticareti kolaylaştırmayı ve böylece yerel, ulusal ve küresel kalkınmaya destek olmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir. Bu hedefler doğrultusunda; kalite yönetim sistemini artırmak, üyelerimize kalite çözüm odaklı hizmet vermek, memnuniyetlerini maksimum seviyeye çıkarmak, emniyetli ve sağlıklı bir çalışma ortamına sahip olmak, bilgi gizliliği, bütünlüğü ve ulaşılabilirliğine ilişkin güven ortamını sağlamak adına stratejiler belirliyor, ISO kalite yönetim 9001, 10002, 14001, 18001, 27001 belgeleriyle çalışmalarını sürdürüyor.” dedi.
Başkan Yetim konuşmasında ayrıca görevde oldukları yaklaşık 8 ayda yönetim olarak gerçekleştirilen bölge ekonomisinin kalkındırılmasına yönelik çalışmalar, ŞUTSO bünyesinde gerçekleşen projeler, ŞUTSO’nun kurumsal kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar ve gelecekte yapılması planlanan projeler ile deprem afeti döneminde yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Meclis Başkanı Serhat Karadağ ise "Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 8 Aylık Faaliyetleri" hakkında bir konuşma gerçekleştirdi. Meclis Başkanı Serhat Karadağ konuşmasında: 18 bin üyemizin büyük bir teveccühle bize tevdi ettiği bu görevde, yaklaşık 8 ayı geride bıraktık. Bizler göreve geldiğimizde, birlikte yöneteceğiz dedik, o vizyonla çalışma proseslerimizi oluşturduk. Tarım, sanayi, turizm, sağlık ve ilimizin en büyük sektörlerinden olan inşaat sektörü için hızlıca çözüm üretme sürecimizi belirledik. Problemlere çözüm üretirken, ekonomik büyümeye ivme kazandıracak yeni projelerimize odaklandık. Çağdaş ve yenilikçi bir yönetim anlayışını hâkim kılan, üyelerimize daha hızlı ve modern bir hizmet veren bir yapı oluşturduk. Ortak akıl ve istişare kültürünü benimseyerek projelerine odaklanan bir misyonla hareket etmeyi şiar edindik.
Odamızdaki örnek birlikteliği, gayretli çalışmalarla sinerjiye dönüştürerek, yürüttüğümüz 4 projede (ŞUTGEM, GIDA ANALİZ LABORATUVARI, ARABULUCULUK MERKEZİ, ŞEGEV) çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güçlü bir strateji, güçlü bir ekonomi, güçlü bir vizyon ve güçlü bir temsil temeli üzerine planladığımız bu projeler, iş dünyamızın ihtiyaçlarına cevap verecek konuma geldi.
Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi genişleme alanlarının, Besi ve Gıda ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin alt yapı çalışmalarının takibi, TEKNOKENT ile yürüttüğümüz ortak projeler ve çalışmalar, Şanlıurfa’nın yerel ürünleri ile ilgili yaptığımız coğrafi işaret tescilleri, üyelerimiz için aidat borçlarında taksitlendirme ve gecikme faizinden muafiyet ve eğitimler, üniversite ve sanayi proje işbirliği çalışmaları, odamız tarafından gerçekleştirilen faaliyetlerin başında geliyor. Bunların yanı sıra; üyelerimizin güncel sorunlarını Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, ilgili bakanlıklara ve kamu kurumlarına, TOBB’a gerek yazılı, gerek sözlü olarak aktarıyor, ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunmaya devam ediyoruz.
Bu minvalde, oda olarak gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. Göreve geldiğimiz 2022 Kasım Ayından bugüne;
1385 yeni oda kaydı, 2054 değişiklik, 215 terkin işlemi ile 265 askıdan faal duruma geçiş gerçekleştirdik.
1466 kuruluş, 3062 değişiklik, 8341 yazışma ve belge düzenledik.
Sanayi tesislerimiz için 219 kapasite raporu, 30 ekspertiz raporu, 31 yerli malı, 17 imalata yeterlilik belgesi düzenledik.
İhracatçı firmalarımız için Irak, Suriye ülke raporu ve trafo sektör raporu ile 685 adet dış ticaret belgesi düzenledik.
Lojistik hizmeti veren firmalarımız için yaklaşık 650 K Belgesi, 623 İş Makinesi ve 2072 Sayısal Takograf başvurusu işlemi gerçekleştirdik.
Sektörel problemler ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü % 77 katılım oranıyla 157 Meslek Komitesi Toplantısı düzenleyerek 399 konuda 279 karar aldık. Aldığımız kararlar için ilgili muhataplar nezdinde, 127 yazışma gerçekleştirdik. Bu yazışmalardan 69’undan geri dönüş sağladık. 58’inden cevap bekliyoruz.
Personelimizin kişisel gelişmeleri ile üyelerimizin sektörel gelişimlerine katkı sağlamak adına 7 Eğitim düzenledik.
Tüm bu hizmetleri, üye memnuniyetini temel alarak gerçekleştirdik.” dedi.
ŞUTSO Meslek Komiteleri ve Girişimcilik Müdürü İsmail Aktaş ise “Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası 2022-2023 Dönemi Meslek Komite İstatistiki Değerlendirmeleri” ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.
Sunumların sonrasında ise Komite Başkanları Ahmet Doğan, Ahmet Deniz, Reşat Uçan, Recep Uğuzlu, Salih Çoban sektörel gelişmelerle ilgili birer konuşma gerçekleştirdi.
Düzenlenen toplantı, yemek programının akabinde sona erdi.